Rwanda

De eerste koffieplant in Rwanda werd in 1904 door de Duitsers gepland. Dit was een natuurlijke mutatie van de Bourbon variëteit uit Guatemala.

Lees onderaan verder!

Het belangrijkste exportproduct

Na de Eerste Wereldoorlog kwam Rwanda in handen van de Belgen die in de jaren 30 veel Rwandese boeren dwong om koffie te verbouwen. Daardoor werd er veel koffie geproduceerd in die tijd, maar was dit van lage kwaliteit en de enigen die verdienden aan de koffie waren de kolonisten.

Ondanks de lage prijzen werd koffie in de jaren 90 het belangrijkste exportproduct voor Rwanda. Er kwam steeds meer aandacht voor koffie, wat zich in 2004 uitte in de aanleg van het eerste washing station (tegenwoordig zijn er 300).

Rwanda ontwikkelde zich steeds meer als koffie land en was het eerste Afrikaanse land dat de Cup of Exellence organiseerde in 2008. Specialty coffee-drinkers van over de hele wereld toonden steeds meer interesse in koffie uit Rwanda. Dankzij het klimaat en de vele hoogteverschillen is Rwanda een geweldig land om fantastische koffies te verbouwen!

De Cup of Exellence

Daardoor werd er veel koffie geproduceerd in die tijd, maar was dit van lage kwaliteit en de enigen die verdienden aan de koffie waren de kolonisten. Ondanks de lage prijzen werd koffie in de jaren 90 het belangrijkste exportproduct voor Rwanda. Er kwam steeds meer aandacht voor koffie, wat zich in 2004 uitte in de aanleg van het eerste washing station (tegenwoordig zijn er 300).

Rwanda ontwikkelde zich steeds meer als koffie land en was het eerste Afrikaanse land dat de Cup of Exellence organiseerde in 2008. Specialty coffee-drinkers van over de hele wereld toonden steeds meer interesse in koffie uit Rwanda. Dankzij het klimaat en de vele hoogteverschillen is Rwanda een geweldig land om fantastische koffies te verbouwen!

Juru coöperatie

Deze Rwanda van de Jura coöperatie komt uit het oosten van Rwanda en heeft een cuppingscore van 82,25. Rwanda ligt in de Afrikaanse rift vallei en is een land met duizenden bergen dicht bij de Tanzaniaanse grens. Hier wordt Arabica Bourbon Mayagüez op hun 15-hectare koffieplantage verbouwd.

Het koude klimaat en het bergachtige terrein dragen bij aan de productie van koffie met smaaktonen van een citroen-sinaasappel zuurtje, zoete, subtiele grapefruit smaken en een aanhoudende, zijdevolle afwerking van de koffie.

In het noorden van de provincie Rulindo met hoogtes die tot 2200 meter rijken waar het regelmatig regent en de grond vruchtbaar is, hebben de boeren hier al sinds 1920 hun koffieplantages. Juru is de koffie-industrie van Rwanda aan het verjongen door bezig te zijn met best-practice agronomie, verbeterde koffiezaadvoorraad en zaailingen en een focus op traceerbaarheid.

Juru is bezig met het maken van zogenaamde ‘boskoffie’, ook wel shade coffee/shade grown coffee genoemd. Door koffie te kweken onder een schaduwrijke boomlaag ontstaat er een voedzaam microklimaat dat de basis vormt voor een veerkrachtig ecosysteem, waardoor de koffie een rijkere smaak krijgt. Hierdoor hebben de bessen een hoger gehalte aan natuurlijke suikers, doordat ze langzamer kunnen rijpen.

Nova

Nova is een coffee washing station in het noorden van Rwanda. De sociale drive is er erg groot en er wordt veel geïnvesteerd in community projecten. Deze koffie heeft een cuppingscore van 82,75 en heeft een lange en prettige nasmaak.

Het Nova Washing Station bevindt zich op 1482 meter hoogte in het district Gicumbi van Noord-Rwanda. Hier wordt de koffie tot pulp gemaakt met behulp van een machine en vervolgens droog en nat gefermenteerd voordat de koffie in de zon wordt gedroogd op verhoogde bedden.

De koffie die in het Nova Washing Station wordt verwerkt, groeit op vulkanische grond op koffieplantages in de regio op 1750 meter hoogte. Nova wordt gerund door Agnes Mukamushinja. Agnes en haar man Felix Hitayezu kochten Nova met het plan om de capaciteit te vergroten. Agnes zet zich in om de best mogelijke koffie te produceren en deze te gebruiken om haar gemeenschap te transformeren.

Agnes Mukamushinja

Nova wordt gerund door Agnes Mukamushinja. Agnes en haar man Felix Hitayezu kochten Nova met het plan om de capaciteit te vergroten. Agnes zet zich in om de best mogelijke koffie te produceren en deze te gebruiken om haar gemeenschap te transformeren.