Costa Rica

Costa Rica werd in de 19e eeuw een groot koffieland waarbij het een van hun belangrijkste handelswaren werd. In 1829 was koffie zelfs belangrijker dan cacao, tabak en suiker.

Een echt koffieland

Ongeveer vijftien jaar later transformeerde Costa Rica in een welvarend en modern land waarvan Engeland de grootste afnemer was van koffie.

In de 20e eeuw groeide de vraag naar koffie zo hard, dat het land de vraag niet aankon en een lastige periode had. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de regering ingegrepen en wettelijk vastgelegd dat er in Costa Rica alleen Arabica koffie verbouwd mag worden!

De Arabica Typica en Bourbon werden vervangen door Arabica Caturra en Catuai, wat zorgde voor een grotere gewasdichtheid waardoor er drie keer zoveel koffieplanten kunnen worden verbouwd. Costa Rica is een bijzonder koffieland dat erg geliefd is onder de specialty coffee drinkers.

Koffieland

In de 20e eeuw groeide de vraag naar koffie zo hard, dat het land de vraag niet aankon en een lastige periode had. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de regering ingegrepen en wettelijk vastgelegd dat er in Costa Rica alleen Arabica koffie verbouwd mag worden! De Arabica Typica en Bourbon werden vervangen door Arabica Caturra en Catuai, wat zorgde voor een grotere gewasdichtheid waardoor er drie keer zoveel koffieplanten kunnen worden verbouwd. Costa Rica is een bijzonder koffieland dat erg geliefd is onder de specialty coffee drinkers.

De plantage: FINCA SEBASTIAN

De plantage Sebastian staat bekend om zijn specialty coffee-productie en ligt op 1800m boven de zeespiegel in Llano Bonito, Naranjo in de westvallei van Costa Rica. Dit is een van de meest complexe regio’s vanwege de verschillende microklimaten. ’s Ochtends zon, ’s middags regen, een vulkanische grond en veel hoogteverschillen zonder vorst. Een waar koffie groeiparadijs. Deze regio heeft ook een extreem hoog percentage van Cup of Exellence winnaars. Finca Sebastian heeft een grootte van 11.6 hectare, waar voor 100% F1 hybrid varieties koffie wordt verbouwd. Bij het verbouwen van deze koffiesoort zijn er specifieke processen ontwikkeld om de natuurlijke smaken van de koffie naar voren te brengen.

Fernando

Fernando is een landbouwingenieur die bezig is met het kweken van nieuwe F1 hybride koffievariëteiten. Deze variëteiten zijn ontwikkelt door erkende koffie onderzoeksorganisaties over de hele wereld, waaronder de World Coffee Research, met de bedoeling om genetische diversiteit te ontwikkelen binnen de verschillende koffieplanten. Deze rassen zijn beter bestand tegen klimaatverandering en plantenziekten dan hun lokale tegenhangers en hebben een hoger productierendement.

Angie

Angie heeft onlangs haar Q-grader certificaat gehaald. Dit houdt in dat ze is gecertificeerd door de CQI om koffie te sorteren en scoren met behulp van een standaard die door de Specialty Coffee Association of America (SCAA) is vastgesteld. Haar proefvaardigheden en toewijding zorgen ervoor dat de kwaliteit van de koffie die ze produceren alleen maar beter wordt, door hun kennis van de kweek van koffie tot aan de verwerking, branding en de koffie die uiteindelijk in je glas komt, te combineren.